Monday, 3 March 2014

Food supplement 101: Bagaimanakah cara untuk meningkatkan sistem imun anda.

Sistem imun adalah amat penting keranan ia umpama sistem pertahanan yang melindungi diri kita dari "penceroboh-penceroboh" yang boleh mengakibatkan pelbagai masalah kesihatan. Penceroboh-penceroboh ini juga digelar patogen dalam istilah perubatan. Untuk meningkatkan ataupun mengoptimumkan sistem keimunan, adalah amat penting bagi anda untuk mengamalkan gaya hidup sihat, iaitu:

~ Jangan / berhenti merokok~ Mengamalkan diet yang kaya dengan buah-buahan, sayuran, bijirin penuh, dan rendah kandungan garam
~ Selalu bersenam~ Mengekalkan berat badan yang ideal

~ Mengawal tekanan darah~ Elakkan atau jangan minum minuman keras~ Dapatkan tidur yang secukupnya.~ Selalu membasuh tangan dan memasak makanan dengan secukupnya bagi mengelakkan jangkitan kuman~ dapatkan pemeriksaan perubatan secara berkala 
Sistem keimunan memerlukan persekitaran yang sihat dan berkhasiat. Kajian mendapati mereka yang tidak mendapat zat yang secukupnya adalah lebih berisiko mendapat jangkita penyakit.

Apa yang harus anda lakukan? Sekiranya anda rasa anda tidak mendapat zat yang secukupnya dari makanan anda, anda boleh mengambil makanan tambahan. Para saintis masih lagi mengkaji potensi meningkatkan sistem keimunan dengan beberapa jenis nutrien. Antaranya:
~ Selenium*
~ Vitamin A
~ Vitamin B2
~ Vitamin B6
~ Vitamin C
~ Vitamin D
~ Vitamin E*
~ Zinc

*Kajian terkini dari Harvard Medical School mendapati Selenium & Vitamin boleh meningkatkan risiko kanser prostat di kalangan lelaki.Mahu mendapatkan vitamin-vitamin ini? PM/ SMS/ Whatapps ke 0197072661 dan dapatkannya pada harga istimewa.

Artikel ini diolah semual dari artikel sebenar yang dipetik dari
http://www.health.harvard.edu/flu-resource-center/how-to-boost-your-immune-system.htm

No comments:

Post a Comment